Naše domaće, sada i ubuduće” u Svetom Martinu na Muri – radionice o novim mjerama financiranja ruralnog razvoja i radni ručak s ministrom poljoprivrede

/ / Novosti

9.ožujka 2018. u Svetom Martinu na Muri održana druga u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ove godine smo osigurali 3,7 milijardi kuna za natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Raspisujemo ih tridesetak. U Međimurskoj županiji na mjere Programa ruralnog razvoja do sada je ugovoreno 220 projekata, a isplaćeno 14 milijuna kuna. Sredstvima će se osim investicija u poljoprivredne djelatnosti financirati dogradnja dječjih vrtića, centar za djecu, dom kulture te sportske dvorane.“

– izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede – predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.